покани

Начало | покани | One Architecture Week 2016 с осем работилници за деца

One Architecture Week 2016 с осем работилници за деца

Аз детето | 2016-09-27

One Architecture Week 2016 с осем работилници за деца

Деветото издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week (30.09-10.10.2016) е подготвило изключително интересна програма за деца. Тя включва осем работилници, в които най-малките ще могат да се запознаят отблизо с графити изкуството, архитектурата, градската среда, рисуването върху различни материали, разбирането за публично пространство. Работилниците са със свободен вход и с предварително записване. Куратор на детската програма е Магдалина Ръжева.

Street Art Fest за деца предоставя възможност на деца и подрастващи в две възрастови групи – 7-13 години и 14-20 години да се запознаят отблизо с графити изкуството и да придобият умения за създаване на графити надпис със спрей в четири сесии. Ще бъдат разгледани основни компоненти при изграждането на буквите – композиция, структура, обем и цветно изграждане.

Работилницата е част и от Street Art Fest Пловдив. Организира се от Street Art Fest и от Творческо Ателие „Сетива“.

„Баумит цветна работилница“ за деца се очертава една от атракциите пред Халето на Тракия – основната локация на фестивала тази година. С бои, направени за фасада децата ще имат възможност да съчетават своите любими цветове върху бетонни фигурки.

„Деца мечтаят град“ е работилница за деца на възраст 7-14 години, в която ще се създават колажи върху черно-бели фотографии на панелни блокове. Рисувайки и добавяйки зеленина, малките граждани ще представят свои решения за визията на панелните ни квартали, придавайки им повече приветливост, уют, красота и най-вече цвят. Идеята на работилницата е да погледнем през детските очи и да видим как би могъл да изглежда нашият град.

В работилницата „Децата и тяхното публично пространство“ деца на възраст 8-14 г. ще си отговорят на въпроса какво е публично пространство и може ли то да е в синхрон с техните нужди и желания. В началото ще се включат в изследователска експедиция на квартала, откривайки различни скрити улички и тайни пространства, а после, след кратка почивка за пикник, заедно ще създадат макет на познатите им вече междублокови пространства, но погледнати през детския поглед. Ще работят с различни рециклирани материали. Работилницата е организирана от „Де-архитектура“ (Румъния) и техните български партньори от „Детска архитектурна работилница“. Гидове в работилницата ще са децата от 6ти (а вече 7ми) клас на СУ „Свети Софроний Врачански“, участвали в пилотния проект „Градски познания“.

Работилницата с тема „Намисли си град“ за деца от 5 до 12 години ще търси отговор на въпросите „Какъв град виждаш през прозореца? Харесва ли ти? Ти как би го измислил? Какъв е пътят от блокчето за рисуване до блока, в който живееш? Какво според теб е най-важното в един дом, за да може в него да се живее добре?“ Преди това Издателство Точица и Детска архитектурна работилница ще четат с деца „Блок No4“ – книга за едно момче, което обича да променя наум света покрай себе си, да го изпълва с въжени мостове, лиани, тигри и дракони.

В „Нарисувай ми стена“ деца в групи от 8 до 15 години ще изрисуват истинско училищно пано. Работилницата ще е вдъхновена от изрисуваната фасада на СОУ „Софроний Врачански“, гр. Пловдив.

„Приключенска площадка“ ще даде възможност на децата да експериментират с рециклирани материали с различни форми и структури, добивайки познания за форма, устойчивост и композиция. Работилницата е организирана от Студио Прожектиране и Детска архитектурна работилница.

В „Тяло-пространство“ малките гости на събитието на възраст 7-14 г. ще почувстват и изследват разнообразните връзки между човешкото тяло и пространствата, в които живеем. Ще научат какво представляват архитектурните чертежи и обозначения, изследвайки и измервайки специално начертания на земята типичен апартамент от квартал „Тракия“, в мащаб 1:1. Използвайки въжета и вестници, децата ще могат да създадат различни триизмерни пространства, с които да експериментират и изследват чрез телата си, добивайки познания за форма, мащаб и композиция. Работилницата е организирана от „Детска архитектурна работилница“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град