любопитно

Начало | любопитно | Акведукт – какво ли пък е това?

Акведукт – какво ли пък е това?

Аз детето | 2018-05-17

Акведукт – какво ли пък е това?

Познайте: можем много лесно да познаем какво правите след училище. Вдигнете ръка ако сме на прав път. Първо леко похапване, а след това няколко домашни, по-късно излизате навън, за да се насладите на остатъка от деня и да полудувате с приятелите си. Импровизирана игра на футбол, криеница или просто тичане навън, няма по-хубав завършек на деня. С настъпването на залеза обаче е време да се приберете и със сигурност искате чаша студена вода или пък да си вземете топъл душ. В нашия свят рядко осъзнаваме факта, че чистата вода не е просто даденост. Това е така, защото лесно имаме достъп до вода – просто завъртаме кранчето. Преди време обаче това не е било точно така. Водата винаги е била и винаги ще бъде важна част от живота, но древните цивилизации са имали доста проблеми с достъпа до нея.

Как са могли древните градове с примитивни канализационни системи да гарантират, че техните граждани разполагат с прясна питейна вода? Как биха могли да осигурят незамърсена вода за селскостопанска употреба? Отговорът на тези въпроси се нарича акведукт. Чували ли сте някога тази дума, а знаете ли какво означава? Когато я чуят повечето хора си представят голяма структура, приличаща на шатра. Зад тази дума обаче се крият просто казано тръби за пренос на вода. Тази дума съдържа в себе си по-удивителни неща, отколкото можете да си представите. Системата измислена от древните хора е била доста сложна. При това ние дори не сме успели да я разкрием цялата, а само една малка видима част от истинския акведукт. Той е представлявал голяма система, състояща се от множество елементи като тръби, канали, канавки, тунели и поддържащи структури, които са доставяли водата от източника до определената точка.

Древните римляни са широко признати като най-великите строители на акведукти от древния свят. Те обаче не са първите, които ги изграждат. Други системи са били построени преди стотици години на места като Египет, Персия и Индия. Системата в Рим обаче е била най-сложна. За пет века римляните са построили 11 акведукти, като всеки един от тях е бил дълъг около 91 километра. Дори и по-малките били впечатляващи, защото пресичали долини и приличали не на канали и тръби, а на красиви арки. При това някои от тях се използват дори и днес. Да не говорим, че акведуктите далеч не са останали само в миналото. Днес също се строят, макар и да са по-модернизирани. Така например водоснабдяването в Ню Йорк идва от три основни водопроводни системи, които са построени по подобие на римските.

Най-дългата акведуктна система в света може да се намери в Калифорния. Тя пренася над 2 милиона литра вода на разстояние над 708 километра всеки ден.

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град