новини детски

Начало | новини детски | Български ученици със сребро и бронз от международната олимпиада по биология

Български ученици със сребро и бронз от международната олимпиада по биология

Аз детето | 2016-07-26

Български ученици със сребро и бронз от международната олимпиада по биология

Със сребро и две бронзови отличия се прибра отборът ни от Международната олимпиада по биология в Ханой. Четиримата ни млади биолози са се състезавали със свои връстници от 72 държави, а задачите са били на изключително високо ниво.

„22 страници за 90 минути трябваше да бъдат изпълнени четирикратно, след което на втория ден, теоретичен, те трябваше да решат 400 задачи за 6 часа“, разказа ръководител на отбора Албена Йорданова, цитирана от БТВ.

Цветослав Георгиев е с най-високото спечелено отличие – сребърен медал, втори за България от 26 години насам от този форум. „Тази година наистина беше особено трудна, беше просто мъчително“ споделя Цветослав Георгиев.

Най-младият участник в отбора е Габриела Христова, за която това е първо международно състезание. В Ханой тя печели почетна грамота. „Беше доста въодушевяващо да се срещнеш с такива ентусиазирани млади биолози от цял свят. Просто мисля, че наистина завързахме приятелства за цял живот и наистина е едно преживяване, което не може да се опише с думи“, каза Габриела.

„Добри са ни децата, много креативни, работят много усилено и това носи успехи. Без работа успехи няма“, коментира ръководителят на отбора доц. Снежа Томова.

С бронз от състезанието се върнаха Виктория Христова и Никола Тодоров. Участниците в българския отбор са от Софийската математическа и национална природоматематическа гимназия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град