Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Добре дошли в света на добрите и полезни бактерии

Добре дошли в света на добрите и полезни бактерии

Аз детето | 2018-02-02

Добре дошли в света на добрите и полезни бактерии

Измий си ръцете! Колко пъти всеки ден чуваш тези думи? Сигурно много, защото както знаеш, да си миеш ръцете е наистина много важно, за да останеш здрав. Миенето на ръцете е един от основните начини за борба с бактериите, които ни разболяват. Няма друг начин по който да се отървем от тях, защото те са наистина навсякъде и са наистина много! Но знаете ли, че тук има и добра новина. Тя е, че не всички микроби ни разболяват. Да, може да сте сигурни в това! Някои от тях всъщност са добри за нас и ни мислят само хубави неща. Сега ако се чудите какво точно са микробите трябва да знаете, че те нито са някакви извънземни, нито странни малки чудовища. Те са просто живи организми, които са толкова малки, че могат да се видят само под микроскоп. Ние всъщност доста се радваме за този факт, защото само си представете каква би била гледката около вас (където и да сте) да има хиляди движещи се малки организми, които да виждате. Никак няма да е приятно!

Не се притеснявайте от това, което ще ви кажем сега, но всъщност микробите могат да попадат в тялото ни без да усетим по най-различни начини и докато някои от тях ни разболяват, то повечето също така и ни помагат! Да, точно така! Някои от тях всъщност са доста полезни за нас! Неподозирано, нали? Обзалагаме се, че не подозирате и че има четири основни вида микроби: бактерии, вируси, гъбички и протозои. Засега ние ще се съсредоточим върху първите. Сигурно ще се изненадате да разберете, че в тялото ви има над 100 трилиона бактериални клетки. Това е 10 пъти повече от броя на останалите клетки! Чудите ли се как тялото ви може да побере толкова много? Не се чудете и не забравяйте, че те са наистина много малки: една бактерия е една хилядна от размера на една обикновена човешка клетка.

Много от тези бактерии, както вече казахме са добри! Така например добрите бактерии, които живеят в червата, помагат на тялото ви да използва най-добре хранителните вещества. Те също така помагат да превърнат остатъка в отпадъци. Без тези добри бактерии тялото ви не може ефективно да преработи храната, която ядете. Да не говорим, че много от тези клетки се съдържат и в някои лекарства и ваксини. Проучванията показват, че добрите бактерии могат да помогнат за предотвратяване на диабета и астмата, да подобрят имунната система и да предотвратят още куп болести. Бактериите, които живеят на кожата ви, също могат да помогнат за предотвратяване на инфекциите.

И това не е всичко! Някои продукти като киселото мляко и ферментирали храни, съдържат пробиотици (които са също вид бактерии) и за които сигурно сте чували поне още веднъж колко са полезни. Така че следващия път не забравяйте да си измиете ръцете и да благодарите на полезните бактерии!

Прочетете още:
Ах, тези микроби!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град