Космос

Начало | Космос | Как спят космонавтите?

Как спят космонавтите?

Аз детето | 2016-05-13

Как спят космонавтите?

Дори и най-малките от вас знаят, че сънят е особено важен и необходим за всеки човек и дори за всяко животно. Сънят е полезен за всяка част от нашето тяло и особено за мозъка. Това е единственото време, когато той може да се отдаде на заслужена почивка. През цялото друго време мозъкът ни работи постоянно, дори и ние да не се сещаме често за това. Работи в училище, работи когато си играем навън, когато се храним и дори когато се опитваме да не мислим за нищо. Всеки знае приятното усещане и чувство на облекчение, когато след дълъг ден на учене, игра и всякакви други дейности се настаним на удобното меко легло, завием се с пухкавата завивка и дори и да не заспим моментално, се чувстваме приятно и се отпускаме. По същия начин се чувстват и космонавтите, особено след като работата им е така интересна, но никак не е лесна. Те също искат след дълъг работен ден в орбита да поспят, няма нищо по-хубаво от това. Но спането в космоса е съвсем различно. Както добре знаете в космоса няма гравитация – онази сила, която ни държи здраво стъпили на земята и ни помага да се изтегнем в леглото. Така че само на около 322 км над планетата Земя, космонавтите живеят и работят при нулева гравитация и всичко е много по-различно.

Без гравитация е доста трудно да се живее и всички обикновени неща, които ние правим тук на Земята там са нещо необикновено. Само си представете колко по-трудно е да пиеш вода например, когато тя буквално излиза от чашата и шишето ти. Именно затова храната и водата се доставят на космическия кораб в специални тръби или в малки пакети, които съдържат около 1-2 хапки. Интересното е, че в орбита Слънцето изгрява и залязва на всеки 90 минути, така че космонавтите могат да наблюдават изгрев и залез повече от 16 пъти за 24 часа. И ако за някой романтик това звучи прекрасно, то съвсем не е така. Това е една от многото причини да се спи трудно в космоса. Въпреки това хората успяват да го правят и то по доста интересни и нестандартни начини. Така че нека разберем как.

Ако тук на Земята знаем, че ни чака удобно легло на пода и не го поставяме на тавана, то в безтегловност това няма значение – то често е на тавана. Да, сериозно ви казваме! Това обаче, което космонавтите наричат креват, ние наричаме по-скоро спален чувал, който е закрепен към стената. Но защо на стената? В условията на ограничено пространство доста неща от бита няма къде да се сложат, защото космическите станции не са никак големи и затова леглата са на стената. Ще кажете, че няма нищо толкова страшно, но и самият процес на лягане не е толкова лесен. Задължително е космонавтите да спят в поза ембрион както го наричаме ние – със сгънати крака и ръце към корема. Не че те го искат, но както в Космоса няма гравитация, подобно е положението и в корема на майката, защото бебето е в течност и това е единственият безопасен начин да се спи. Освен това те също се увиват като бебета в одеяла, като пеленачета, за да не хвърчат навсякъде ръце и крака докато спят и са отпуснати. Може да им е евентуално топло, но това е положението.

Както виждате, в Космоса дори спането не е лесна работа, затова много учени се опитват да разработят различни модерни „легла“, които да улеснят космонавтите в тези ежедневни задачи и те да могат спокойно да се съсредоточат върху космическите си работи. В момента се разработват специални кабини за отдих, които нямат стъкла, за да не се виждат постоянните изгреви и залези. В тях дори се опитват да пуснат изкуствена гравитация, но дали ще успеят никой все още не знае.

Вижте още:
Защо космонавтите носят космически костюми?
Питали ли сте се какво е необходимо, за да станете космонавт?
Как живеят космонавтите?



Коментари
2 коментара

Станислав Ерменков, 10 г.,

Публикувано на 14.05.2016

Много интересна тема сте избрали.Малко е заблуждаващ въпросът "Как спят космонавтите",но като помислиш и като прочетеш разбираш, че те не спят заради нулева гравитация.Благодаря ви,че пишете такива интересни факти!

Даниел Русев, 10 го г.,

Публикувано на 17.10.2016

Здравейте! Много е интересна тази тема. Ще прочета и другите подобни теми. Моля, нека да се развива тази категория за космоса.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град