Космос

Начало | Космос | Как знаем колко горещо е ядрото на Земята, след като не сме били там?

Как знаем колко горещо е ядрото на Земята, след като не сме били там?

Мирела Любенова | 2017-06-19

Как знаем колко горещо е ядрото на Земята, след като не сме били там?

На какво точно сте стъпили в момента? Килим? Плочки? Балатум? Асфалт? Трева и цветя? Независимо дали го осъзнавате или не, хиляди километри от Земята под краката ви са съставени от всякакви материали, включително почва, скали, водни потоци, вулканична лава и твърдо желязо и много, много други! Ако някога сте копали дупка на плажа или пък на двора, знаете, че копаенето е много трудна работа. Но пък от друга страна е забавно, защото виждате какво се крие под повърхността на земята. Във вашата дупка може би откривате предимно кал, пръст и пясък и евентуално няколко камъка. Колкото по-дълбоко копаете, толкова по-трудно е да видите до дъното на дупката. Освен ако не влезете в нея, но дори и това ще става толкова по-трудно, колкото по-надълбоко копаете. Ето защо хората, които копаят дупките осигуряващи нещо необходимо за живот, като въглищни мини и кладенци, използват специализирано оборудване, което им позволява да копаят наистина дълбоки дупки.

Въпреки това дори и най-дълбоките въглищни мини и водни кладенци едва надраскват повърхността на онова, което се намира под външния слой на Земята, наречено кора. Под кората се намира мантията, която е полутвърда и се състои от скала и магма. Под мантията ще откриете ядрото на Земята, което се състои от две части. Има течно външно ядро, което заобикаля здравата вътрешна сърцевина. Учените смятат, че твърдото вътрешно ядро е солидна топка от желязо и никел, която е под натиск. Колко голям натиск ли? Опитайте да си представите около 9 милиона пъти атмосферното налягане, което хората изпитват на морското равнище на земната повърхност. Цялото това налягане държи метала във вътрешното ядро в твърда форма, въпреки изключително високата му температура. Последните научни изследвания карат експертите да вярват, че ядрото на планетата Земя е горещо приблизително около 10 800 градуса по Целзий – или почти толкова като повърхността на Слънцето!

Но как учените знаят колко е горещо ядрото на Земята? Те не могат да го видят. Те не могат да копаят достатъчно дълбоко, за да използват термометър за измерване на температурата. Въпреки факта, че е точно под краката ни, ядрото на Земята е недостъпно. Освен това земното ядро има размера на Плутон и като се имат предвид хилядите километри скала и други материали, които ни разделят от ядрото, то може да бъде точно толкова далеч, колкото и Плутон! Тогава как можем наистина да знаем нещо за него?

Съвременните учени са измислили начини за изучаване на слоевете на Земята. Геолозите, например, отдавна използват сеизмични вълни, за да научат какво се крие под земната повърхност. Сеизмичните вълни са видовете вълни, образувани от земетресения и други тектонични движения, които се срещат под земната повърхност. Чрез измерване на сеизмичните вълни учените могат да научат много за състава на подземните слоеве на Земята. Тъй като слоевете са от различни материали, които се различават по плътност, изследователите са в състояние да анализират начините, по които сеизмичните вълни отскачат от границите между различните слоеве. Сеизмичните вълни преминават през скала по същия начин, по който звуковите вълни се движат във въздуха.

Що се отнася до ядрото на Земята, учените смятат, че то се състои предимно от желязо, поради магнитното поле, което съществува около Земята. Използвайки съвременни технологии, учените са успели да определят с по-голяма точност точката на топене на желязото, което им позволява да направят предположения за температурите, които трябва да съществуват във вътрешните и външните слоеве на земното ядро!

Вижте и още интересни и невероятни неща за планетата Земя:
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Какъв е строежът на нашата планета — Земята?
Кои са петте най-интересни факта за планетата Земя?
Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие
Защо не усещаме въртенето на Земята?



Коментари
2 коментара

Yuliyan todorov, 34 г.,

Публикувано на 29.06.2018

koga 6te doide kraq na svet

Бела и конете , ,

Публикувано на 16.03.2022

Интересно ми е

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град