Космос

Начало | Космос | Кой е първият човек отишъл в космоса?

Кой е първият човек отишъл в космоса?

Мирела Любенова | 2017-01-12

Кой е първият човек отишъл в космоса?

10... 9... 8... 7... 6... 5... 4... 3... 2... 1...! Пригответе се, излитаме! Днес сме ви приготвили една много интересна информация, която ще ви пренесе в Космоса и то дори без да е нужно да влизате в скафандър или да излизате от топлия си и уютен дом. Въпреки това ще успеете не само да посетите Космоса, но и да се върнете назад във времето, когато човечеството за първи път е достигнало извънземното пространство и е видяло и научило толкова много неща. Докато ние растем и живеем в днешния свят, в който всеки ден се открива нещо ново, не само за животните и природата, но и за цялата Вселена, която ни заобикаля, то сигурно е много трудно за повечето от вас да си представят, че само допреди около 20-30 години, Космосът, че дори и Слънчевата ни система са си били една истинска мистерия. Вече знаем, че Земята не е плоска, както се е мислело векове наред, вече знаем, че съществуват много други планети и звезди извън нашата система и определено знаем, че има хора, които са стъпвали по Луната.

Международната космическа станция, която обикаля около планетата Земя изпраща толкова много информация, че всеки ден успяваме да научим нещо ново и интересно. А космическият телескоп „Хъбъл“ пътува из цялата Слънчева система и ни изпраща невероятни снимки. Какво да кажем за изследователските марсоходи, които неуморно проучват повърхността на Червената планета и помагат на учените да разбират нови неща за нея всеки ден...

Можете ли да си представите, че само преди 56 години космосът за хората е бил нещо непостижимо и нечувано и повечето от нас само са гледали нагоре към небето и са се чудели какво ли има там. Всичко това се е променило и е такова, каквото го познаваме днес на 12-ти април 1961 година. В този ден руският космонавт Юрий Гагарин става първият човек полетял в космоса. В космическия кораб на име „Восток 1“ той прави своя исторически 108-минутен полет в орбита около планетата Земя. Там, където никой друг не е бил преди. Нещо повече, историческият полет на космонавта е предизвикал дори състезание между двете най-силни държави по онова време – Съединените щати и Съветския съюз, известно и като „космическото състезание“. От този момент нататък двете страни се опитвали с всички възможни средства да се надминат едни други по открития и пътувания в космоса и да постигат все по-нови и по-смели подвизи, което за всички останали донесло и много ползи. Например, Алън Шепърд е първият американец полетял в космоса и това се е случило след по-малко от месец след историческото пътуване на Гагарин.

Още по-голямо откритие и пътуване било направено само няколко години по-късно. На 21-ви юли 1969 година, американският астронавт Нийл Армстронг станал първият човек, реално стъпил на повърхността на Луната, като част от мисията „Аполо 11“. Сигурно сте чували прословутите думи: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството...“ Казал ги е именно той, когато е отишъл на Луната. Точно новаторските пътувания на Гагарин и Армстронг са проправили пътя към всички останали открития. От полетите с космически совалки до пълните с космонавти станции в орбита около планетата Земя, ние вече знаем толкова повече за света отвъд земната атмосфера, което никога не би било възможно без тези първи хора, които са направили почти невъзможното и са полетели в Космоса!

Тук е мястото да ви кажем и за нашия принос. Макар това да се случва много години след първите полети, ние също сме успели да изпратим човек в космоса. Той се казва Георги Иванов и на 10-и април 1979 година е изстрелян в орбита около Земята с космическия кораб „Союз-33. Трябва да ви кажем, че полетът хич не е бил лек, защото поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция „Салют-6“. Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников (командирът на полета) получава припадък, но през целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя и положението е спасено и корабът е приземен обратно на Земята именно от Георги Иванов!

Вижте още:
Защо космонавтите носят космически костюми?
Как живеят космонавтите?
С какво се хранят космонавтите?



Коментари
2 коментара

тимира ДИНЕВА, 10 г.,

Публикувано на 12.01.2017

Юри Гагарин

марин , ,

Публикувано на 17.03.2017

Юри Гаргин

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град