За родители

Начало | За родители | Осемте правила на добрите родители

Осемте правила на добрите родители

Аз детето | 2017-01-20

Осемте правила на добрите родители

Всеки знае, че да си родител е работа, която никога не спира. Един път станал родител ти си оставаш такъв 24 часа в денонощието, винаги. Дори и когато детето ти порасне и стане голям човек. Освен това да си родител не се изчерпва с това само да храниш едно дете, да гледаш да е в безопасност и да е щастливо. Децата изискват много грижи от всякакъв аспект. Да не говорим, че трябва да внимаваш какво правиш, дори когато действието ти не е насочено конкретно към детето, защото както знаем, докато са малки, палавниците попиват абсолютно всичко. А ние искаме да бъдем най-добрите възможни родители за тях, за да ги направим и най-добрите възможни хора. Понякога обаче това е доста трудно, независимо какво знаем и можем, винаги се случва да сгрешим или да не знаем как точно да реагираме в дадена ситуация. Въпреки това има осем основни правила, които понякога пропускаме в старанието си и в забързаното ежедневие, но които са много важни, за да можем спокойно да се наречем добри родители.

Всичко, което правите е от значение

Децата гледат това, което правите или говорите и много често ви подражават, дори и когато не се усещате и когато това въобще не е насочено към тях. Ето защо всеки добър родител трябва винаги да е нащрек и да внимава как се изразява или дори какви реакции има. Приемете, че всеки път, когато детето вижда или чува какво правите това е урок за него, който то ще запомни по-добре от всички ваши поучителни думи.

Любовта трябва да се показва по-често

Не се притеснявайте! Децата няма как да се разглезят от прекалено много любов. Напротив, това, което ги разглезва са всички заместители на любовта, които получават, най-вече всякакви играчки и други материални блага. Така че по-често им казвайте, че ги обичате, че ги цените, това ще ги направи далеч по-щастливи от цял кашон с джунджурийки.

Бъдете главните действащи лица в живота на децата

Родителите са най-важното за едно дете. Всеки знае, че в днешния свят е много трудно да се гледат деца и едновременно с това да се работи, а пък за лично време и забавления е направо невъзможно да говорим. Тогава много родители прибягват до помощта на баби, дядовци или дори детегледачки. Само че добрите родители трябва да са готови да „жертват“ някои неща в името на детето си. Активното присъствие на родителите в живота на детето е от жизненоважно значение както за физическото, така и за духовното му развитие.

Променяйте се заедно с детето

Добрите родители винаги променят отношението си, когато и детето се променя, защото не е все едно дали ще говорите на 3-годишен като на 3-годишен или на 15-годишен като на три годишен. Така например не бива да се натъжаваме ако 15-годишният ни син не иска да ни целуне по бузата пред приятелите си или не иска да го наричаме с галеното име, с което сме го наричали като по-малък. Така детето пораства и става независим човек, а не е ли това целта на всеки родител?

Бъдете гъвкави

Много родители постоянно се колебаят между необходимостта да следват установените правила и желанието да отстъпят пред детето, да го зарадват и поглезят. Проявявайте гъвкавост: помнете, че всяко правило има изключения. Обезателно обяснете на детето защо променяте решението си. Така ще го научите да е също гъвкаво при взимане на решения. В бъдеще това ще му помогне да се приспособява към промените, без да губи уважение към правилата.

Бъдете последователен възпитател

Това е една от най-трудните за постигане задачи за един добър родител. Децата имат нужда от правила, за да се чувстват сигурни. Те винаги ще се опитват да разширяват границите на родителските правила, но трябва да сме последователни и да не отстъпваме от собствените си позиции, без обаче да дълбаем пропаст между себе си и детето. Тази последователност ще ни помогне в изграждането на твърд характер у децата и изграждането на представата за това кое е справедливо и кое не. Родителите трябва да се подкрепят взаимно по отношение на всяко решение, свързано със децата, дори ако имат някои разминавания в разбиранията и по никакъв начин да не показват пред децата, че имат разногласия. В противен случай децата ще се възползват без никакво колебание от ситуацията, а това не би било добре нито за самите деца, нито за някой от родителите.

Уважавайте детето

Показвайте уважение към детето си и така то ще ви отвърне със същото. Не гледайте на него като на ваш подчинен, който трябва задължително и безпрекословно да изпълнява всяка заповед. Дайте му да разбере, че съществуват правила, които трябва да се спазват и му покажете, че и вие ги спазвате. Не искайте от него да спазва правила, които вие самите всъщност не спазвате.

Общувайте – ясно и непрестанно

Забелязвали ли сте как добрите треньори постоянно повтарят окуражаващи фрази, мантри и уроци за играта? Ефективните родители комуникират любов и уроци постоянно. Децата имат нужда от ясни и постоянни напомняния – не само да си напишат домашното или да си измият зъбите, но и за неща като правото на избор и характера. Те имат нужда постоянно да чуват и виждат от нашите действия и думи, че те са важни за нас и че могат. Те трябва постоянно да чуват какво значи семейството за нас. Изберете ясни думи и ги използвайте постоянно. Много е важно и да се уверите, че на децата им е комфортно да общуват – някои предпочитат да разговарят докато се излежават на дивана, други докато си играят с топка, а по-срамежливите деца като пишат в тетрадка. Няма правилни начини.

Добротата отглежда добро

Дори да сте най-ревностните застъпници на възпитанието със спартански правила, помнете, че децата отглеждани с добрина и търпение ще станат един ден състрадателни личности и ще се отнасят към околните със същите чувства, каквито самите те са получили в детството си. Често в света, в който живеем, учтивостта и добрината се възприемат като губещи позиции, но именно те трябва да са основен принцип на възпитанието. Все пак живеем в цивилизован свят и е много по-добре детето да поиска разрешение, за да си играе с играчката на приятелчето си, отколкото да я взема без разрешение. Това правило е особено важно за междучовешките отношения и нрави и би било чудесно не само да го пазим, но и да го предадем на следващото поколение.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град