спорт

Начало | спорт | Подводните спортове – познати и непознати

Подводните спортове – познати и непознати

Аз детето | 2015-09-02

Подводните спортове – познати и непознати

Спортът е нещо много важно, макар възрастните често да го пренебрегват и почти да не спортуват, вие запомнете – много е важно да се спортува. Дори малко тичане и игра в парка е спорт. Спортът е изключително важен, както за физическото, така и за психическото здраве. Той ни учи на самоконтрол, дава ни увереност. Спортът дава социален статус – независимо дали ставаш по-популярен в училището си или говорят за теб в медиите. Доказано е, че децата, които се справят добре в спорта, придобиват по-голямо самочувствие, получават повече внимание и следователно животът им предлага повече възможности за социални контакти, добро образование и дори достъп до по-голям избор от професии. И разбира се, най-важното – спортът е здраве. Има много начини за спортуване, така че, всеки може да си избере най-подходящия спорт за него. Днес ще ви разкажем за една доста интригуваща част от спорта, за която повечето хора дори не подозират, че съществува. Тя е и доста трудна за практикуване, изисква опит и екипировка, но кой знае, може някой ден, когато пораснете, да опитате и да откриете, че това е вашият спорт. И още нещо много важно – запомнете, че този вид спорт е за хора, които обичат водата.

Вярвате или не, освен плуването, съществуват и т. нар. „подводни спортове". Съществуват няколко вида подводни спортове, като гмуркане с шнорхел или подводен хокей и подводна стрелба по мишени. Тези спортове не са добре познати и затова за повечето от тях няма организирани специални клубове. За да може един човек да практикува такъв вид спорт, трябва да владее и някои техники като например: да може да задържа дъха си за по-дълго време, да не го е страх да се гмурка надълбоко, да може да плува – това е задължително, да знае как се използват различни средства за плуване, като плавниците например. Този вид спорт обикновено се провежда в открити води, в морета и океани, но за по-неопитните и децата, е препоръчително да се практикува в басейни и то такива, със спасители.
Както вече споменахме, подводните спортове всъщност са адаптирани версии на съществуващи такива: подводна борба, подводен риболов, подводен футбол, подводен хокей, подводно ориентиране, подводна фотография (да, и това е спорт), подводна стрелба по мишени и нещо, което без вода не би могло да съществува – гмуркането. Стана ли ви вече любопитно как например човек може да играе подводен футбол? Сега ще ви разкажем.

Основната цел на подводния футбол е същата, както и на нормалния. Има топка и два отбора, целта на всеки отбор е да вкара топката във вратата на другия. Дотук обаче са общите неща – играчите не са облечени в екипи, а с бански, шнорхели и плавници. Те не ритат топката, а я носят плувайки към вратата на противника. Един мач не трае 90 минути, а 20 рунда от по 5 минути – за да може играчите да си поемат въздух.
Подводният футбол е измислен през 1960 година от един инструктор по гмуркане в Бразилия. Първоначалната цел на този спорт е била начинаещите водолази да се научат да задържат дъха си по-дълго във водата. Но днес вече си е цял спорт. Дори съществува „Федерация по подводен футбол“ в САЩ.

Подводната борба пък е много по-различна от родителя си. Там хората не си прилагат различни хватки. Целта на всеки противник е много по-лесна и даже може да ви изглежда смешна. Всеки от двамата участници има завързана панделка на левия си крак и този, който развърже панделката от крака на другия печели. Може да ви изглежда лесно, но опитайте се вие да развържете панделка от крака на някой, който плува и в същото време да се пазите от медузите под водата. Подводната борба също трае много кратко – 20 рунда за по 30 секунди, а в случай на равенство се изиграва и 21-ви рунд, който трае една минута. Този спорт възниква през 1980 година в Русия.

Подводният риболов малко прилича и на нормалния. Само дето почти не се прави за удоволствие, а си е чисто състезание. Този, който улови повече риба печели състезанието. Освен това рибата не се лови с въдица, а с голи ръце или инструмент, наречен харпун. Този спорт се смята за много труден, защото представете си, да се опитате да ловите риба изцяло в нейни води. :-)

Подводният хокей е най-популярният спорт от този вид след гмуркането. За него има и специално създадени турнири и дори професионални отбори. Той възниква в Англия през 1954 година и е разработен от треньор по хокей на лед. По това време по-трудно са се правели изкуствени терени за хокей на лед през лятото и за да поддържа формата на отбора си, треньорът им измислил, както го нарекъл тогава „летен хокей“. Правилата за подводен хокей са почти същите като за хокей на лед. Имаме два отбора от по 10 играчи. Като в игра могат да влязат едновременно по шест от всеки отбор. Останалите 4 служат за смяна. Преди началото на играта шайбата се поставя в средата на басейна и играчите чакат сигнала на съдията, който също трябва да седи под водата. След това всичко е същото играчите плуват в басейна, удрят шайбата със стикове, тя се влачи по дъното и се опитват да я вкарат в чуждата врата. Един мач по подводен хокей се състои от две половини, траещи от 10 до 15 минути. Като заради дългото време играчите имат право да излизат на повърхността и да си поемат въздух, когато решат.

Подводното ориентиране е интересен спорт. Той се практикува с цялото оборудване, което и водолазите използват, защото човекът трябва да седи доста дълго време под водата. Провежда се винаги в открити води, което изисква добро познание за подводна навигация. Този спорт не изисква нито сила, нито бързина, а добри умения по ориентиране и бърза мисъл и разбира се, да можеш да плуваш добре. Участниците, както и в спортното ориентиране, имат карта, на която е отбелязано откъде докъде трябва да стигнат, както и компас и който стигне пръв до мястото печели. Този спорт е разработен в Русия през 1950 г. и в момента се практикува в цяла Европа.

За подводната фотография и гмуркането няма да ви разказваме нищо, защото вие много добре знаете какво се прави там, нали така?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град