Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Ползите от компютърните игри

Ползите от компютърните игри

Аз детето | 2015-02-27

Ползите от компютърните игри

Играенето както на видео, така и на компютърни игри отдавна вече е станало повече от прищявка и екзотично забавление. Ако вашите родители са ходили при някой приятел, който е имал телевизионна игра и са си мечтаели за собствена, то вече всеки един от вас си има компютър и играе на игри – това е станало част от живота. Родителите ви сигурно много често се опитват да ви отделят от екрана и ви се карат, когато прекарате повече от час пред любимата си игра, защото са загрижени как това ще повлияе на здравето ви в дългосрочен план. И са прави – много изследвания са показали, че игрите имат неблагоприятен ефект върху деца. Много е писано по този въпрос. Въпреки всичко негативно казано дотук за игрите, проучвания на водещи специалисти са доказали, че игрите носят и ползи, ако не се прекалява с тях разбира се. Така че, когато друг път ви кажат, че играете много, а вие не сте прекарали и 10 минути пред любимата си игра, вижте тези ползи и ги използвайте. Но пак напомняме, тези ползи могат да се получат ако не играете повече от час на ден, след това време, ползите се превръщат във вреда.

Игрите подобряват двигателните умения
Често когато родителите ви ви видят да седите пред компютъра или друга видеоигра, смятат, че изобщо не оползотворявате свободното си време. Но изследователи от университета „Дейкън“ в Мелбърн, Австралия, не биха се съгласили с това. Тяхното проучване изследва развитието на 53 деца в предучилищна възраст и установява, че тези, които играят интерактивни игри имат и по-добри двигателни умения, отколкото тези, които не го правят.

Игрите са терапевтични за деца с хронични заболявания
Университетът в Юта пусна миналата година проучване, в което изследва ефектите при редовно играене при деца с диагностицирани заболявания като аутизъм, депресия и болестта на Паркинсон. Децата, които играят някои игри, включително такива, предназначени само за проучването, показват признаци на подобрение в „устойчивостта, увереността и "борбения дух“. Изследователите смятат, че способността на игрите да действат на невронните механизми в човешкото тяло активират положителни емоции и така помагат на децата да се сблъскват с ежедневните предизвикателства на техните заболявания.

Игрите намаляват стреса и депресията
През 2009 година е проведено друго изследване, което установява, че геймърите, които страдат от психични проблеми като стрес и депресия са в състояние да излязат от своята фрустрация и агресия, като играят на игри. Проучваната хипотеза, доказала, че игрите помагат на децата да се отпуснат и разтоварят.

Игрите облекчават болката
Игрите не само осигуряват облекчение от емоционална болка. Те могат също така да помогнат на тези, които страдат от физическа болка. Психолози от университета на Вашингтон разработили една игра, която помага на болни, страдащи от огромна физическа болка. Това тя прави с помощта на един вековен психически трик: отвличане на вниманието. Играта „Snow World“ вкарва децата в арктическа страна на чудесата, в която те хвърлят един безкраен арсенал от снежни топки и преминават през серия от задачи, като по пътя си срещат пингвини и снежни човеци. Точно тази игра използват в много военни болници, като тя помага на войници, възстановяващи се от раните. Доказано е, че войниците, които играят „Snow World“ изпитват по-малко болка по време на възстановяването си.

Игрите могат да подобрят зрението ви
Мама може често да ви казва, че седенето близо до телевизора или монитора не влияе добре на очите ви. Но един лекар е доказал, че всъщност игрите могат и да бъдат полезни за зрението. Д-р Питър Дарен направил изненадващо откритие: хората, страдащи от катаракта (перде на очите) могат да подобрят зрението си, играейки различни компютърни игри. Той вярва, че игрите, особено тези игри с коли, които са с по-забързано темпо, могат да подобрят зрението. Това е така, защото хората, които играят на такива игри трябва да имат бърза реакция на очите.

Игрите могат да подобрят вашите умения за вземане на решения
Повечето видео игри изискват бързи реакции и решения за части от секундата, които често са от важно значение за виртуалния живот и виртуална смърт. Когнитивните невролози от университета на Рочестър в Ню Йорк са открили, че игрите дават на мозъка на играчите много практика, която служи за вземане на решения и в реалния свят. Изследователите предполагат, че екшън-ориентирани игри действат като тренажор за процеса на вземане на решения и дават на играчите няколко шанса да извеждат информация от заобикалящата ги среда и това ги принуждава да реагират по съответния начин.

Игри водят до щастлив живот и в напреднала възраст
Това все още определено не ви засяга, но е интересно. Изследователи от университета в Северна Каролина са провели изследване сред група възрастни хора, за да видят дали има връзка между игрите и психическото им благосъстояние. Те установили, че възрастните хора, които играят на игри, дори и само от време на време са много по-щастливи. Не е ясно какво точно стои зад тази връзка, но ако вашите родители или баби и дядовци ви се сторят прекалено щастливи, проверете, като нищо може тайничко от вас да изиграват по някоя компютърна игра.

И още:

  • Игрите усъвършенстват социалните умения.
  • Игрите подобряват и развиват творческото мислене. Насаждат вкус към графиката, дизайна и технологиите.
  • Много игри подобряват езиковите и математически умения, особено когато играчите трябва да мислят бързо заедно с героите на играта.
  • Компютърните игри помагат на децата да придобият самочувствие, а има и доста образователни игри. Много игри са базирани на историята, някой град, сграда, както и управление и така нататък. Такива игри косвено учат децата на интересни факти за живота на Земята.
  • Игрите учат как можем бързо да решим даден проблем. Повечето игри вдъхновяват играчите да се стремят и да достигнат до по-трудни нива, представящи различни предизвикателства на всеки етап.


Запомнете – компютърните игри имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху всички нас. Всичко в умерени количества не е проблем, а даже и помага. Затова слушайте родителите си, когато ви казват колко да седите и на какво може и не може да играете. Родителите трябва да научат децата си какво е добро и какво е лошо. Играенето е като всяка друга дейност в живота, твърде много хамбургери или пица, например, също са вредни.

Снимки: freeimages.com

Прочетете още:
Как играеха на компютърни игри майките и бащите на днешните деца



Коментари
13 коментара

Plamena Dimitrova , ,

Публикувано на 27.02.2015

До редакцията: Абе много лъжете. Вместо да пишете за ангели и вселената вие пишете най голямата лъжа. Вие го пишете за да си правите реклама на тъпите игри дето развалят очи, ум фантазия и т.н. Вместо да рисуват децата ще стоят пред компютъра и ще затъпяват като роби и да си мислят че е добре! Може тия всичките тъпотии дето сте написали могат да се научат в книги който не развалят зрението и ума
От редакцията: Ако с компютърните игри не се прекалява, те не вредят на зрението.

Симона Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 28.02.2015

Това за зрението където го подобрява изобщо не е вярно ! Нали майка ми от много стоене на лаптопа си сложи очила ! Но другото което сте написали е мн. вярно !!! До Пламена Димитрова : Като не ти харесва този сайт никой не ти е опрял ножа на гърлото та да влизаш в него !!! На мен лично ми харесва този сайт !!! Всеки ден влизам в него .

Plamena Dimitrova , 12 г.,

Публикувано на 28.02.2015

До редакцията: Да ама и не помагат. А вие пишете че помагат за това и бла бла бла!!! Всичко идва от вътре! Те игрите те променят ума и те карат да ядеш боклуци и тн.
От редакцията: Има и подходящи игри, които не те карат да ядеш боклуци. :-) Има всякакви, ние препоръчваме да играете само такива, които са полезни, които например одобряват вашите родители.

Симона Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 28.02.2015

Не мога да разбера защо 1–ят коментар нещо не ми харесва ?!? Не можеш да обиждаш този прекрасен сайт !!! Толкова е хубав интересен и забавен !!!! Направо ме заболяха очите .

Plamena Dimitrova , 12 г.,

Публикувано на 28.02.2015

До редакцията: То все едно има такива!! До Симона Тодорова: Ти си влизай и си мисли че е вярно. Аз не те критикувам, просто си мисля че си рекламират игрите Пък аз влазох в тоя сайт за да видя колко ``вярни`` неща пишат! И на тебе не ти се е опрял нож до гърба да се правиш на важна!!

Plamena Dimitrova , 12 г.,

Публикувано на 28.02.2015

Да толкова много неща са противоположни на истина че просто не е за вярване!!

Plamena Dimitrova , 12 г.,

Публикувано на 28.02.2015

Не ми пука че истината не те кефи!!

Симона Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 02.03.2015

На мен точно пък обратното , пука ми !! Защото аз го харесвам. И не можеш ти точно така както в първия си коментар да го обиждаш : Че били пускали тъпотии, исках да кажа с израза никой не ти е опрял ножа на гърлото ! : Че ти не си единствена в този сайт !!!! И честно да ти кажа не се правя на важна ! Не обиждай хората!

Мая , ,

Публикувано на 02.03.2015

Да, и аз харесвам този сайт така че Пламено...
От редакцията: Деца, моля, не си позволявайте остри думи, няма да ги публикуваме. Тук изтрихме няколко такива. Бъдете по-възпитани и по-умни от възрастните, които често се обиждат по разни форуми и т. н.

Plamena Dimitrova, 12 г.,

Публикувано на 02.03.2015

До Симона Тодорова: Аз не те критикувам за нищо, и ти не ме критикувай че си казвам мнението!!

Симона Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 25.03.2015

Извинявай Пламена ако с нещо съм те обидила, но просто много се учудих какво беше написала в първият си коментар ... Пак извинявай !!!

nikol Karparova, 11 г.,

Публикувано на 14.06.2015

zadaite mi nai trydnite vaprosi

Радослав Недялков, 12 г.,

Публикувано на 12.10.2017

Това с очите е пресилено но

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град