География

Начало | География | Приказният дворец „Пена“

Приказният дворец „Пена“

Аз детето | 2016-05-26

Приказният дворец „Пена“

Никой не може да отрече, че във всяко малко момиченце, а дори и в мама, дреме по една принцеса, която от време на време се събужда и започва да ви кара да си представяте разни неща. Например красиви рокли, бляскави балове или някой и друг дворец, който може да бъде ваш дом. Всяка принцеса има нужда от дворец, всъщност не само принцесите. Всеки човек поне веднъж тайничко си е мечтал да живее в дворец. Може би дворец в най-красивата и вълшебна гора или пък дори изсечен в скалите, направен от злато или лед, но задължително красив и величествен. Ех, би било интересно дори само за ден. Но знаете ли, всъщност това може да се направи в действителност. Не чак толкова далеч от нас, около Лисабон (Португалия) се намира дворецът Пена. Не, не е кръстен на принцеса Пена! Този дворец наистина изглежда така все едно е излязъл от приказките и макар да не е донесъл особено щастие на собствениците си е великолепен.

Дворецът е построен през средата на XIX век на най-високата скала, извисяваща се над португалския град Синтра, който между другото също не е за изпускане, ако обичате да пътувате и да посещавате различни кътчета от земята. Помните ли как в началото ви говорихме за принцеси. Е, леко сме сгрешили, защото оказва се, че този дворец съществува благодарение на княз Фердинанд Сакскобурггота и жена му Мария – кралицата на Португалия. Сега не се учудвайте ако това име вече ви е познато – да, този княз има много общо и с България и може би дори вече сте учили за него в училище. Наистина много интересно – имаме общо с най-приказния дворец в Европа и най-голямата гордост на португалците...

Но да се върнем на двореца. Пена няма равен на себе си, защото е уникален със своя колорит и в цветово отношение, и откъм архитектурни стилове. Историята на замъка Пена започва още през 12 век, когато на този връх е изграден малък параклис, посветен на Дева Мария от Пена. През XV век Крал Мануел нарежда разширяването на манастира. Векове наред той е бил уединено място за медитация, като е населяван от не повече от 18 души. През XVIII век манастирът Пена е силно разрушен от мълния, но най-големи щети върху обителта предизвиква мощното земетресение през 1755-та година.

Сегашният замък Пена е издигнат през 1839 година от Фердинанд Кобургготски, който е чичо на българския цар Фердинанд. През 1838 г. той купува манастира, заедно с имотите му, включително внушителните останки от мавърската крепост и прилежащите им ферми и гори, след което започва да проектира двореца на мечтите си върху руините на манастира от XVI век. Особено впечатляващ е стилът на двореца, който е смесица между готика, романтизъм и манюелин. Със своя средновековен лукс, кралски покои, невероятни картини и порцеланови съдове той се счита за емблема на португалското архитектурно изкуство по времето на романтизма. Оттук гледката към океана е наистина невероятна. Целият дворец е заобиколен от буйна растителност, зелени красиви паркове, бръшлянови листа, „покатерили“ се по сградите и живописни портокалови дръвчета.

За съжаление нито кралицата, нито князът са могли да се възползват от двореца, който всъщност Фердинанд подарил на обичаната си съпруга, защото кралица Мария умира през 1841 година, малко преди Пена да бъде завършен окончателно и така няколко години след това дворецът става собственост на португалската държава. И все пак сме сигурни, че дори самият княз не е предполагал, че неговият дворец ще буди възхита у хората и то след няколко века. Освен това дворецът Пена е обявен и за едно от седемте чудеса на Португалия, а също е включен и в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Снимки: Airpano.ru



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град