Растения и животни

Начало | Растения и животни | Сойката – умницата на гората

Сойката – умницата на гората

Аз детето | 2016-11-22

Сойката – умницата на гората

Сойката е най-колоритният член на семейство Вранови. Тя е „братовчедка” на по-добре познатите сврака, сива врана, посевна врава, гарван и чавка. С красивите си сини перца по крилата, тя неизбежно привлича вниманието, особено в сивите зимни дни. Като типичен горски обитател може да бъде срещната във всички паркове в София, а също и в кварталите с повече зеленина.
По природа сойката е срамежлива и ако искате да я наблюдавате, ще трябва да се заредите с търпение. Освен ако не попаднете на някой по-отворен градски екземпляр, защото тези умни птици бързо “загряват” какви изгоди им носи градската среда и могат с лекота да се приспособят към нея.

Хвърлете няколко семенца или ядки на земята и може да имате късмет да я видите. Ако пък стоите неподвижни и успеете да я погледнете в очите, със сигурност ще забележите „умния” й поглед. Сойките са едни от най-интелигентните птици. Те не само се запасяват с храна, но и успяват да запомнят стотици складирани жълъди и други семена и да си ги намерят след време в случай на нужда. Ползата за природата е, че по този начин сойките спомагат за залесителната дейност, ако все пак забравят някой от „складовете”.  Така че ако видите „китка” от няколко дървета, растящи от едно място, тя със сигурност е дело на сойката.

Ако сте закачили хранилка със семенца на подходящо място, най-вероятно и сойката ще опита да се възползва от тях. Най-удобно ще й бъде, ако има близко по-стабилно клонче, на което да кацне.

Дали за да се забавляват, дали по друга причина, сойките са много добри имитатори и могат да повтарят веднъж чути звуци. В литературата се споменава за сойки, които повтарят обажданията на керкенези, врани и други птици. Така те предупреждават останалите птици за опасности. Има обаче свидетелства на хора, които разказват как сойки пресъздават рева на магаре и дори човешки говор.

Сойката има и друга удивителна роля в природата. Тя е естествена горска „аларма”. Забелязала опасност, издава особен крясък, който се разбира от всички горски обитатели и тогава и катерички, и диви свине, и всички птици замират, докато опасността отмине.



Коментари
2 коментара

monika 4ynkova, 10 г.,

Публикувано на 01.03.2015

tupa kola

Георги Николов Динков Динков, над 7 г.,

Публикувано на 28.09.2020

Прекрасен другар.Влюби се първо в сестра ми,а после в мен.Дори ме приеха в ято и ме причакваха на козирката на входа на кооперацията и литваха ниско рядом с мен.Голяма любов между птица и орнитолог.Обичам ги.Вчера намерих перо и го взехДано пиша прекрасни и умни стихове...

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град