новини детски

Начало | новини детски | Среща с полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик и нейния роман „13-а пряка“ в София

Среща с полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик и нейния роман „13-а пряка“ в София

Аз детето | 2015-10-06

Среща с полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик и нейния роман „13-а пряка“ в София

Издателство „Емас“ и Полски институт – София ви канят на среща разговор с полската авторка за деца и юноши Малгожата Гутовска-Адамчик на 07.10. (сряда), от 17:00 часа в Културен център Г8. Тя ще представи книгата си „13-а пряка“ – една история за трудния път към приятелството и към съзряването, удостоена с наградата Книга на годината на Полша от Международния съвет за детско-юношеска литература и включена в каталога на най-добрите детски книги "Бели гарвани", издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО. А кой би могъл да представи една книга по-добре от самия автор? Ето и няколко думи от Гутовска-Адамчик:
 

„За мен е голяма чест, че моята книга „13-а пряка“ излиза в България. Благодарение на това ние – аз и вие, моите читатели – ще се запознаeм. А може би ще станем и приятели? Защото повестта ми е за младите хора. Героите на книгите ми са обикновени деца и тийнейджъри, които за пръв път в живота си се сблъскват с различни проблеми, влюбват се, правят лош избор, понякога трудно се разбират с възрастните, мечтаят и правят това, което най-силно ги вълнува. Често се чувстват объркани, несигурни и не знаят на кого могат да имат доверие.

„13-а пряка“  разказва за трудното приятелство  на три много различни момичета. Всъщност те са четири, но четвъртото  не казва нито дума – то  е в кома. Когато момичетата  идват при него, изпълнявайки  препоръчаната от лекарите терапия, те не са сигурни как да  се държат. Но постепенно тази  няма приятелка става важна  за тях. Важни стават и отношенията  помежду им, които в началото  са трудни. Принудени да правят  нещо заедно, момичетата започват  да се интересуват една от  друга, установяват контакт, опознават  се. Това е началото на нещо, което благодарение на общата  задача може би ще се прероди  в приятелство.

Точно  затова пиша, за да покажа на  моите читатели пътища за излизане  от различни сложни ситуации. Мечтата ми е романите за тийнейджъри да ги четат и родителите, понеже те често нямат никаква представа както правят и какво преживяват децата им. Контактите между света на младите и на възрастните са редки и повърхностни. Често се свеждат до въпроса: „Какво ново в училище?“ и отговора: „Всичко е наред.“ А всъщност много рядко наистина е наред! Пубертетът е много трудно време за младите хора. Тогава вие трябва да опознаете механизмите, които движат света и хората, но освен това от вас се изисква да нагодите идеализма си към общоприетите принципи, които не приемате. Опознавате живота в цялата му сложност. Надявам се, че „13-а пряка“ ще ви помогне в това.

„13-а  пряка“ е улица, която не съществува. Така де, кой би искал да  живее на улица „Тринадесета“? Нали казват, че носи лош късмет. В моя квартал обаче има  улици, наречени „Преки“, и те  са дванайсет, можете да ги  намерите на картата. И реших, че моите героини ще живеят  точно тук, в този квартал. Така  че в известен смисъл те  са мои съседки. Срещам ги понякога, макар че не ги познавам, те  са измислени образи и затова  може да живеят навсякъде, и  във вашия град. Защото проблемите  на съзряването и навлизането  в света на възрастните са  едни и същи. И аз имах такива  проблеми, макар че времената  бяха други. Не само че нямахме  интернет, ами не всяко семейство  имаше кола и телефон.  Времената се промениха, болката от порастването си остана същата. Защото всяко поколение трябва да си премери силите с едни и същи предизвикателства, макар и  различно опаковани.

Бих  искаха четенето на моя роман  да ви подтикне да усетите  проблемите на другите, да ви  помогне да намерите приятелството  и да ви предупреди, че е  опасно да пилеете най-интимните  си преживявания. Помнетe, около вас има добри хора, които могат да ви помогнат, трябва само да ги потърсите.“
 
Малгожата Гутовска-Адамчик завършва театрознание в Театралната академия във Варшава. Дебютира като сценарист на сериал. Автор е на над десет повести за възрастни и деца. Популярност ѝ донася тритомната поредица „Сладкарница „При амурчето“. По нейната микроповест „Как да убием тийнейджърката (в себе си)?“  е поставен театрален спектакъл. Книгата ѝ "13-а пряка“ излиза на български като част от поредицата „Европейски разказвачи XX/XXI век“ на издателство „Емас“, която събира най-доброто от европейската литература за деца и юноши.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град