любопитно

Начало | любопитно | Учените доказаха: децата не бива да пропускат закуската

Учените доказаха: децата не бива да пропускат закуската

Аз детето | 2017-08-19

Учените доказаха: децата не бива да пропускат закуската

Екип от учени от Кралския колеж в Лондон откри, че децата, които пропускат закуската, имат недостиг на важни хранителни вещества, предаде агенция ЮПИ. Майките са прави – закуската е наистина важна. Без нея децата и тийнейджърите не могат да си набавят задължителното количество хранителни вещества.

Изследователите използвали дневници за храненето, в които вписвали режимите на повече от 800 деца на възраст между 4 и 10 години и почти 900 деца на възраст между 11 и 18 години. Периодът, в който са ги наблюдавали, е от 2008 до 2012 година. След това експертите сравнили нивата на основните хранителни вещества, които приемали участниците и препоръчителните количества, посочени в британски ръководства по хранене. Дефиницията за закуска за целите на изследването е консумирането на над 100 калории храна между 6 и 9 часа сутринта.

Деца, които пропускат закуската, са с по-ниски нива на фолиева киселина, калций, желязо и йод. В организмите на почти една трета от тях няма минималното препоръчително количество на желязо. За сравнение само 4 % от хранещите се сутрин деца имат този проблем.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град