покани

Начало | покани | Весела творческа работилничка за мини картини ви очаква в „Нощта на музеите“ в Пловдив

Весела творческа работилничка за мини картини ви очаква в „Нощта на музеите“ в Пловдив

Аз детето | 2016-09-22

Весела творческа работилничка за мини картини ви очаква в „Нощта на музеите“ в Пловдив

За седма година подред Детският отдел на Регионална библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив ще посрещне малките посетители на „Нощта на музеите“ със своя творческа работилничка за мини картини. Приказната работилничка ще се състои на 24-ти септември от 17 до 19:30 ч. в детския отдел на библиотеката.

Всички креативни мъници са поканени да рисуват с пръсти и с въображение, но и тайничко се стискат палци родителите също да бъдат привлечени към начинанието, за да се получи един общ творчески тандем. Тази година предизвикателството на организаторката Мария Петрова към децата носи името „Птици и пера политат в нощта“, а героите, на които децата ще вдъхват живот, са умните и симпатични бухали. Нощните обитатели на гората ще оживяват от цветни картони с помощта на въглени, креда и сангин, както и чрез умелото мацане с пръсти. Изборът на материалите и техниката не е случаен. Различните видове меки материали за рисуване, въглените и кредата са често използвани в арттерапията поради успокоителния ефект от работата с тях.

Мария Петрова, организатор на симпатичната работилничка, споделя, че винаги се ръководи от опита си с децата в класната стая, когато подготвя една такава творческа работилничка. Наблюденията ѝ са, че рисуването с изброените по-горе материали е сред най-любимите техники на децата и понякога те дотолкова се увличат, че учебният час неусетно прераства в извънкласно занимание. Също така, според нея рисунките няма никак да затруднят децата. Поради лесно разпознаваемата форма на бухала и нейната симетрия, дори по-неопитните малчугани без проблем ще могат да дорисуват другата половина на картинката.

За да е още по-приказно детското изживяване, предвидено е и литературно четене. Така всеки, който иска да отдъхне от рисуването, ще може да наостри уши за историите, разказващи живота на нощните птици и другите вечерни обитатели. Това обаче няма да са приказки за лека нощ, защото програмата не приключва дотук. Следващата стъпка ще е изработването с тиксо и дървени клечки на пера, които после ще бъдат украсени с маркери. Малките творци, които пък предпочитат да рисуват с думи, ще могат да се включат като споделят с останалите своите разкази, вдъхновени от рисунките. В допълнение, насред творческата работилничка ще покълне и дръвче от картон, украсено с изработените бухалчета. По този начин всеки, който желае, ще е добре дошъл да се включи в украсяването или да се снима с импровизираната изложба.

Източник на информация и снимка: night.bg



Коментари
1 коментар

luiza , 42 г.,

Публикувано на 15.11.2020

tvor4eskite rabotilni4ki na moia dom bivh karitac kv.goce del4ev za nmene sa si nai dobri.nahenskoto e nai sladko

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град