зоокът

Начало | зоокът | Вижте как изглежда светът през погледа на някои от любимите ни животни

Вижте как изглежда светът през погледа на някои от любимите ни животни

Аз детето | 2016-09-30

Задавали ли сте си някога въпроса как ли наистина изглеждате в очите на вашия питомец? Дали кучето ви вижда от прозореца, когато се прибирате вкъщи? Дали котката ви вижда онази малка трошичка на килима? Как ли изглеждате в очите на папагала си, когато учите? Или пък, ако нямате домашен любимец все още: какво вижда пчелата, дали мухата вижда цветове? Можем да си зададем още хиляди такива въпроси, но най-добре ще е да ви покажем. Проучихме въпроса и направихме специална селекция от едни от най-харесваните животни. След това отново проучихме въпроса и ето ви почти точно как виждат животните.

Котки и кучета

Противно на всеобщото мнение, котките и кучетата имат слабо зрение, в сравнение с нашето. Те виждат цветове, но много по-бледо и не толкова ясно. Виждат цветовете по-бледи, а цялата картина малко по-размазана. Но пък знаете, че котките могат да виждат в тъмното, точно поради тази причина. И при тях, и при кучетата има отлично развито усещане за перспектива и дълбочина, а очите им са доста по-чувствителни и забелязват и най-малкото движение. Затова не им трябва да е толкова цветно.

Рибките

Всички които имат аквариумни рибки, а и тези на които просто им е интересно, трябва да знаят, че рибките виждат ултравиолетова светлина. А всички обекти, които се намират около тях леко увеличени, като през лупа. Вероятно затова, когато приближите лицето си, направо почти го залепите за аквариума, рибката често се плаши и гледа да избяга.

Птиците

Птиците, както сигурно се досещате, имат изключително остро зрение. Някои направо невероятно, като орела, други малко по-слабо от неговото, но много по-силно от нашето, като лястовичката. Това им е необходимо, за да виждат по-лесно храната си, а и опитайте се вие да хвърчите бързо и високо и да видите накъде отивате и какво правите изобщо, ако нямате остро зрение. Нощните птици пък виждат много добре, дори когато няма почти никаква светлина и улавят флуоресцентни и невидими за човешкото око цветови тонове.

Змии

Змиите имат много лошо зрение, дори по-лошо от нашето, но пък те успяват да улавят топлинните сигнали, които живите същества излъчват 10 пъти по-добре от всякакви устройства за инфрачервени лъчи.

Хамстери

Хамстерите виждат доста интересно! Всяко тяхно око гледа на различна страна, както и при някои други животни и затова те виждат света като на две отделни картини. Той обаче може би не е така интересен за тях, защото е доста размазан и е само в синьо-зелени нюанси.

Крави

Можете ли да си представите, че кравите, тези животни, които обожават да пасат прясна зелена тревичка, всъщност не я виждат като зелена. За тях тревата е оранжева или червена, защото само тези цветове успяват да прихванат техните очи. Все пак това се компенсира от факта, че могат да виждат надалече.

Коне

Подобно на хамстерите, очите на конете са разположени от двете страни на главата. Това им помага да виждат опасността по-добре и света в голям обсег. Но това си има и минус: не могат да видят нещото, което е буквално пред носа им, освен ако не завъртят главата си настрани.

Пчелите

За много хора е изненадващо, но пчелите виждат почти като нас. Е, почти – светът за тях е по-скоро син, защото възприемат картината три пъти по-бързо от нас и виждат и всички ултравиолетови лъчи, които за нас са невидими.

Мухите

Те са уникални животни, особено по отношение на зрението. Другото сигурно не чак толкова, защото са просто досадни мухи. Зрението им дори си има специално име, което обаче е твърде сложно дори да ви го напишем. Все пак знайте, че те всъщност имат не две, а няколко хиляди малки очички, които съставят едно цяло изображение. Те могат да виждат ултравиолетова светлина и целият свят им изглежда доста странно, както можете да видите от картинката

Акулите

Подводните хищници вече наистина виждат целия свят черно бял, като от стар телевизор или ням филм. Но пък зрението им е доста остро, тогава за какво им е цвят?

Хамелеоните

Единственото яко при хамелеоните е, че могат да движат очите си независимо едно от друго и да виждат всичко на 360 градуса. За нас това е доста странно, но пък те сигурно са свикнали.

Геконите

Знаете ли, че много завиждаме на геконите. През деня те са почти като нас, но през нощта забелязват неща, които никога не бихме могли да видим. Най-много им завиждаме за това, че виждат нощното небе далеч по-красиво от нас. Ако ние виждаме около 10 звезди, които блестят красиво, то те виждат почти всички. За тях нощното небе е огромна феерия от светлина. Надяваме се, че осъзнават какво имат!

Пеперудите

Пеперудите са удивителни насекоми. Не стига това, че от грозновати гъсеници стават красавици с крила, ама и виждат повече и по-ярки цветове от хората. Да, може да изглежда доста различно за нас и че всъщност виждат всичко в синьо, ама това е, защото просто ние не можем да видим цветовете, които те виждат и няма програма, която да издокара такава наситеност и нюансите, които те забелязват. Щастливци!

След като прочетохте всичко, споделете с нас – като кое животно вие бихте искали да виждате, поне за няколко часа?

Снимки: adme.ru



Коментари
5 коментара

Никеланджело Рантаео, 11 г.,

Публикувано на 06.10.2016

Иска ми се да виждам като геко супер яко е човек.Момиче съм и е гот да виждаш така.

gabi , ,

Публикувано на 04.07.2017

iaz sam momiche i tovae mnogo krasivo

gabi , ,

Публикувано на 04.07.2017

i peperudata mi haresva

Deleeyn Deleeyn, 15 г.,

Публикувано на 26.04.2019

Хамелеоните виждат много гот

Радостин , 12 г.,

Публикувано на 08.12.2022

Искам да съм като гекона ще е яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град