забавна наука

Начало | забавна наука | Защо храната се разваля?

Защо храната се разваля?

Аз детето | 2016-07-27

Защо храната се разваля?

Оуууу! Каква е тази миризма? На всеки се е случвало да отвори хладилника, за да си вземе нещо за хапване и да забележи една самотна купа, кутия или дори пликче в дъното на хладилника, което да привлече вниманието му. Какво ли е това? Надниквате вътре и с изненада установявате, че това са остатъци от любимото ви хапване, което ядохте миналата седмица. Точно ви потичат лигите и си казвате, че тази вечер или сутрин отново ще пирувате и ще усещате незабравимия вкус, но става нещо неочаквано или по-скоро изненадващо. Отваряте капака и вместо прекрасния аромат на нещо вкусно, ноздрите ви са нападнати от ужасна миризма, която убива апетита ви в рамките на няколко секунди. Какво се случва тук? Да не би някой да си е направил много лоша шега с вас? Не, просто храната се е развалила. Процесът на разваляне е естествена част от така да се каже жизнения цикъл на всички храни и никой не остава недокоснат от лошия мирис, вкус и вид на подобна храна.

Представете си от друга страна колко хубаво би било храната да не се разваляше, като меда. Знаете ли, че медът никога не може да се развали – ей така дори да стои 10 години в къщата ви, накрая пак ще става за ядене. Но колко хубаво би било парчето торта, което ви остана от миналата седмица все още да става за ядене. Въпреки, че гниенето е естествен процес на всичко, което е оставено дълго време на определени атмосферни условия, никой от нас не би искал да вкуси отново подобна развалена храна. В този ред на мисли сега най-важният и интересен въпрос за нас е как така храната се разваля. Защо медът не се разваля, а всичко друго, което обичаме да? Искате ли заедно да се впуснем в този любопитен и малко гнусен отговор на въпроса. Запушете си носа и да се гмуркаме!

Първо трябва да знаете, че всяка храна като зеленчуци, плодове или месо е „жива“. Сега не се плашете и не спирайте да се храните, имаме предвид, че тя се поддържа свежа от определени вещества – особено пък плодовете и зеленчуците и в момента, в който откъснем ябълката от дървото, тя започва да „умира“. Макар и да не личи, защото повечето плодове и зеленчуци имат дебели клетъчни стени, които пазят вкусната им част сочна и ядлива в продължение на поне няколко дни или дори седмици. С течение на времето обаче, тези клетъчни стени започват да се разрушават. Когато това се случва дори можете да усетите как самите плодове и зеленчуци стават малко по-меки. Също така цветовете им се променят, вече не са така ярки и накрая се развалят, защото няма какво да ги защитава от светлината, топлия въздух и всички други подобни условия.

Какви точно са причините за промените в тези храни? Някои от основните виновници са въздухът, влагата, светлината, температурата и най-вече микробите. Когато дори само двама от тези виновници се съберат заедно, те карат храната да се развали! Ето например, когато храната е изложена на въздух, микроорганизмите се развиват върху нея и започват да я обработват за своите си цели. Присъствието на кислород увеличава колонията им и допринася още повече за влошаването на вкуса, цвета и мириса. Освен това във всяка храна има и определен процент вода. С течение на времето тези малки микроорганизми използват водата от храната за гориво, което да зареди химичните реакции от които те се нуждаят, за да може храната и на тях да донесе енергия и растеж. Така процесът на гниене допълнително продължава. А когато храната е изложена на светлина, нейните външни слоеве могат да започнат да се развалят заради процес, наречен фоторазграждане. Този процес може да доведе до промяна на цвета, както и загуба на вкус и витамини. Температурата също повлиява на всичко това, ако тя е висока, то всички тези реакции се ускоряват многократно.

Разбира се трябва да знаете, че развалянето на храните не е изцяло гадно. Това е естествен процес, който позволява на различните хранителни вещества, като семките от плодовете например, да се „освободят“ и да се насеят, за да порасне ново плодово дръвче например. Този процес също е ключов за създаване на някои от храните, които толкова обичаме. Например вкисването на млякото всъщност е една от най-важните стъпки при производството на сирене.

Естествено, че не е полезно да се яде гадно изглеждаща развалена храна и трябва да взимаме мерки това да не се случи и тя да издържи достатъчно дълго. Затова храната, която ни се предлага в магазините всъщност е резултат от научни постижения. Много учени по света са се борили да създадат подходящите опаковки за всяка храна и да определят точната температура на която тя трябва да се държи. Накрая, битката срещу микроорганизми често се води чрез добавяне на химикали, известни като консерванти в храните. Тези химикали помагат за предотвратяване на химическите реакции, които позволяват на микроорганизмите да разграждат храната за енергия.

Вижте още:
Красота от храна
Защо здравословната храна е важна за нас
С какво се хранят космонавтите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град