Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво прави апендиксът?

Знаете ли какво прави апендиксът?

Аз детето | 2017-11-13

Знаете ли какво прави апендиксът?

Навярно никога не сте мислили по този въпрос, но сега ще ви помолим да се замислите за момент. Коя част от тялото, кой орган според вас е най-важен и не бихме могли да живеем без него. В главата ви сигурно изникват повече от един отговор... Да, всеки от тях е правилен и за разлика от тестовете в училище, където често ви казват да изберете най-верния, тук всички са най-верни. Без мозъка не бихме могли да мислим и функционираме, без сърцето кръвта не би могла да се движи правилно, а без белия дроб пък няма как да има въздух. Всички те, а и всички останали органи са важни в една и съща степен. Човешкото тяло е чудотворна „машина“ и многото му органи работят заедно, за да ви превърнат в човека, който сте. Докато някои части на тялото, като например далакът, може да изглеждат по-малко важни от други, като стомаха, то истината е, че всеки орган играе важна роля.

Почти всеки, ако трябва да сме честни. Има една част от тялото, която обикновено остава незабелязана освен ако не започне да прави проблеми. Тя се намира някъде между тънкото и дебелото черво и прилича на тръбичка, нарича се апендикс. Знаехте ли, че имате апендикс? Дори и да не сте, пак всичко е наред. Много хора никога не разбират или поне не се сещат, защото този орган няма никаква функция. Години наред учени и лекари са се чудели защо тогава го имаме. С течение на годините повечето от тях стигнали до извода, че апендиксът днес е безполезен и просто е част от дългото еволюционно минало на човешкия организъм. Често се смята, че единственото, което този орган може да прави е или нищо, или проблеми. По причини, които все още не са ясни, апендиксът може да се подуе и да причини силна болка в корема. Това състояние се нарича апендицит и изисква операция, за да бъде премахнат подутият орган.

Това може и да ви звучи страшно, но след като бъде махнат с хората не се случва нищо, освен че спира да ги боли. Всеки подложил се на подобна операция продължава с живота си спокойно. Този факт подсилва и виждането, че органът няма никаква функция. Наскоро обаче някои учени откриха доказателства, които предполагат, че апендиксът наистина може да играе роля в определени ситуации. Изследователи смятат, че този орган може да служи като място за съхранение на добри бактерии. Изследванията показват, че след заболяване, включващо тежка диария, добрите бактерии, съхранявани в апендикса, могат да възобновят баланса в храносмилателния тракт. Резервът от добри бактерии ефективно „рестартира“ храносмилателната система в тези тежки случаи, когато заболяването премахва всички добри бактерии, необходими за правилното храносмилане.

Въпреки това учените твърдят, че апендиксът не е чак толкова важен и ако човек има апендицит задължително трябва да бъде опериран, защото рискът от това нещата да се влошат е огромен в сравнение с нуждата от поддържане на „склад“ за добри бактерии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град